Po co nasycać wino azotem?
Nasycenie wina azotem poprawi wrażenia smakowe na każdym etapie jego picia. Wzmocniony jest już aromat, dalej możemy mówić o bogatych nutach smakowych oraz głębokim wykończeniu. Nasycanie wina azotem wygładza również wszelkie ostre smaki napoju, wynikające z obecności alkoholu lub taniny, jednocześnie podkreślając subtelne nuty smakowe wina. Jeśli jesteś początkującym degustatorem wina, jest to świetny sposób na wzbogacenie doświadczenia i „dostrojenie” własnej palety dla lepszego rozpoznawania tych cech. Wprowadzenie do menu wina z dodatkiem azotu może również otworzyć wiele furtek przed Twoją kawiarnią. Aktualizacja menu alkoholowego może skutkować rozbudową menu, wydłużeniem godzin pracy i zwiększeniem sprzedaży żywności.
Jakie wina warto nasycać azotem?
Możesz nasycić azotem praktycznie wszystkie! Jeśli przepadasz za chardonnay, spróbuj zacząć od niego.
Jeżeli dopiero zaczynasz swoją przygodę z winem, zalecamy używanie przyjemniejszych typów, takich jak malbec, zinfandel lub shiraz. Jeśli chciałbyś znaleźć w menu więcej miejsca dla kreatywności, spróbuj odkryć różne warianty sangrii lub ponczów na bazie wina.
Komentarze