Trwa ładowanie produktów

Koszyk 0

Koszyk 0,00 zł

Nitro Coffee: kawa na zimno lepsza niż tradycyjna?

Nitro Coffee: kawa na zimno lepsza niż tradycyjna?

Nitro coffee w kolejnych latach po swoim debiucie stopniowo podbijała kawiarnie, puby i restauracje.

Ten wyjątkowy rodzaj kawy jest przygotowywany na zimno i nasycany azotem, aby poprawić zarówno smak, jak i konsystencję. W przeciwieństwie do zwykłej kawy, ta nalewana jest bezpośrednio ze specjalnego kranu i cieszy się większą popularnością na zimno, niż na gorąco.

Często jest reklamowana jako lepsza alternatywa zwykłej kawy, zarówno pod względem smaku i konsystencji, jak i korzyści zdrowotnych, których dostarcza.
W artykule przyglądamy się kluczowym różnicom i podobieństwom pomiędzy nitro coffee a zwykłą kawą.

Serwuj Nitro Coffee w swojej kawiarni - sprawdź jak!

Gęstsza konsystencja

Kawa nitro ma gęstą i kremową konsystencję, co odróżnia ją od zwykłej kawy.

Podobnie jak w przypadku innych napojów, takich jak woda lub napoje gazowane, kawa nitro jest nasycana małymi pęcherzykami gazu, które zmieniają posmak w ustach po jej wypiciu.

Jednakże podczas gdy do produkcji tych innych napojów używany jest dwutlenek węgla, kawa nitro jest przygotowywana z azotem.

Daje to pienistą, piankową konsystencję oraz gładki posmak, który jest często porównywany do tego znanego z konsumpcji piwa.

Z tego powodu składniki stosowane do poprawienia konsystencji standardowej kawy — takie jak mleko lub śmietanka — w przypadku kawy nitro zazwyczaj nie są potrzebne.

Podsumowanie

Kawa nitro jest nasycona azotem, co nadaje jej pienistą konsystencję oraz miękki smak.

Słodsza w smaku

Oprócz poprawy konsystencji i posmaku po wypiciu filiżanki kawy, azot użyty w kawie nitro dodaje również nutki słodyczy.

Co więcej, wykazano, iż kawa mielona i parzona na zimno, taka jak kawa nitro, ma mocniejszy smak i aromat.

Efekt ten sprawia, że w przypadku wielu osób nitro staje się dobrą alternatywą dla zwykłej kawy, ponieważ dzięki temu dodatkowy cukier jest niepotrzebny.

Dodanie cukru nie tylko zwiększa zawartość kalorii w kawie oraz potencjalnie prowadzi do przyrostu masy ciała, ale spożywanie zbyt dużej ilości cukru w ogóle może skutkować również mnóstwem problemów zdrowotnych w perspektywie długoterminowej.

W rzeczywistości badania pokazują, że spożywanie dużych ilości dodanego cukru może być związane ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia chorób serca, cukrzycy typu 2, a nawet niektórych rodzajów nowotworów.

Jeśli zazwyczaj dodajesz cukier do kawy, kawa nitro może być dobrą alternatywą, aby pomóc Ci zmniejszyć spożycie cukru i uniknąć wspomnianych niekorzystnych skutków zdrowotnych.

Podsumowanie

Kawa nitro ma słodszy smak niż zwykła kawa i nie wymaga dodatku cukru, co może pomóc w obniżeniu kaloryczności. Diety bogate w cukier łączy się z chorobami serca, cukrzycą i nowotworami.

Mniej kwaśna

Jedną z głównych różnic między kawą nitro a zwykłą jest ich odpowiedni poziom kwasowości.

Kran do nitro coffeeWiele kwasów występujących w zwykłej kawie pojawia się tylko w wyższych temperaturach, tj. od 90 do 96°C.

Dlatego kawa nitro parzona w niższej temperaturze może w rezultacie mieć znacznie mniejszą kwasowość niż zwykła.

Ta łagodność smaku może być szczególnie korzystna dla pewnych grup osób, ponieważ kwasy znajdujące się w kawie mogą podrażniać żołądek i powodować problemy trawienne.

Mała ilość kwasów zapewnia również wyjątkowy smak i zmniejsza gorycz w kawie nitro.

Jednak kawa parzona na zimno może mieć mniej korzystnych związków, takich jak kwas chlorogenowy, tj. antyoksydant, który odpowiada za znaczną część kwasowości w zwykłej kawie.

W zasadzie badania pokazują, że kwas chlorogenowy może mieć właściwości przeciwzapalne, przeciwcukrzycowe i przeciwnowotworowe, a także zapobiegać występowaniu chorób przewlekłych.

Podsumowanie

Kawa nitro ma niższą kwasowość niż zwykła kawa, co może zmniejszyć ryzyko dyskomfortu żołądkowego. Jednak może także zawierać mniej antyoksydantów, takich jak kwas chlorogenowy.

Wyższa zawartość kofeiny

Podczas przygotowania kawy nitro wykorzystuje się wyższy stosunek zmielonej kawy do wody niż w przypadku zwykłej kawy, co może zwiększać zawartość kofeiny.

Niektóre firmy twierdzą nawet, że kawa nitro zawiera 30% więcej kofeiny na 30 ml niż zwykła kawa, choć wartości te mogą się różnić w zależności od producenta.

Kofeina została powiązana z wieloma korzyściami zdrowotnymi, a niektóre badania wykazały, że spożycie kofeiny wiąże się z usprawnieniem metabolizmu, poprawą wyników sportowych oraz zmniejszeniem ryzyka cukrzycy typu 2.

Niemniej jednak wyższa zawartość kofeiny w kawie nitro nie każdemu może sprzyjać.

Kofeina nie tylko bardzo uzależnia, ale może również wywoływać skutki niepożądane, w tym lęk, nieregularne bicie serca, bóle głowy i wysokie ciśnienie krwi.

Część badań sugeruje, że niektórzy ludzie mogą być bardziej wrażliwi na działanie kofeiny, a także bardziej narażeni na negatywne skutki wynikające z różnic genetycznych.

Podsumowanie

Kawa nitro ma wyższą zawartość kofeiny niż zwykła kawa. Chociaż kofeina może dawać pewne korzyści zdrowotne, może również wykazywać pewne działania niepożądane u osób na nią wrażliwych.

Takie same korzyści zdrowotne, jak w przypadku zwykłej kawy

Jeśli chodzi korzyści zdrowotne płynące picia zwykłej kawy i kawy nitro, są one bardzo podobne.

Oba rodzaje zawierają kofeinę, antyoksydanty i mnóstwo mikroelementów — takich jak ryboflawina i kwas pantotenowy — które są niezbędne dla zdrowia.

Ponadto lista innych korzyści zdrowotnych płynących z regularnego picia kawy jest długa:

  • Osłabia depresję: Picie co najmniej czterech filiżanek kawy dziennie może zmniejszyć ryzyko depresji nawet o 20%.
  • Zwiększa długość życia: Spożycie kawy zostało powiązane z niższym o 20–26% ryzykiem śmierci w okresie 18–24 lat.
  • Zmniejsza ryzyko cukrzycy: Regularne picie kawy wiąże się z niższym o 30–35% ryzykiem cukrzycy typu 2.
  • Chroni przed demencją: Zwiększone spożycie kofeiny może być związane z niższym ryzykiem demencji, a także chorób Alzheimera i Parkinsona.
  • Wspomaga utratę wagi: Wykazano, że spożycie kofeiny usprawnia metabolizm i zwiększa spalanie tłuszczu, co sprzyja utracie wagi.

Chociaż specyficzne działanie kawy nitro nie zostało dogłębnie zbadane, przygotowuje się ją z tych samych składników co zwykłą kawę, więc prawdopodobnie ma podobne właściwości zdrowotne.

Podsumowanie

Kawa nitro i zwykła kawa mają te same składniki i prawdopodobnie generują podobne korzyści zdrowotne. Kawę powiązano z wieloma pozytywnymi skutkami zdrowotnymi, zaczynając od szybszego metabolizmu aż po niższe ryzyko cukrzycy.

Czytaj dlaczego warto sprzedawać Nitro Coffee w Twojej kawiarni

Komentarze

Strefa wiedzy

Sprawdź praktyczne instrukcje i poradniki do instalacji piwnych.

Strefa Wiedzy BeerService.pl
Blog

Informacje dotyczące sklepu, a także artykuły dotyczące branży piwnej oraz nitro coffee.

Blog BeerService.pl
Sklep internetowy Shoper.pl